Relais

(435 resultaten gevonden)

Autorelais online kopen

Heb je een defect relais in je auto? Relais kunnen meestal zeer gemakkelijk en snel zelf worden vervangen, en zonder al te veel kosten. De reserveonderdelen zelf vindt u tegen lage prijzen in onze winkel. Meestal hoeft u alleen maar te weten waar het defecte relais zich bevindt, het nieuwe relais dat u wilt vervangen, en hooguit een schroevendraaier om het onderdeel voorzichtig los te maken. Binnen een paar minuten is de vervanging voltooid, zonder problemen en zonder torenhoge kosten!

Selecteer een auto om bijpassende producten van de categorie Relais te bekijken

Alle producenten

Werking van relais in een motorvoertuig

Relais zijn elektromagnetische schakelaars die in de automobielsector hoofdzakelijk worden gebruikt als schakelversterkers om hoge werkstromen met een laag vermogen te schakelen. Vergeleken met elektronische schakelaars hebben zij bepaalde voordelen, zoals een hoge overbelastbaarheid en een uitgesproken ongevoeligheid voor ruis. Tegenwoordig worden in auto's veel van de functies die van oudsher door relais werden vervuld, overgenomen door elektronische componenten, zoals die welke betrekking hebben op de bediening van richtingaanwijzers, ruitenwissers of lichten. Deze meestal insteekbare elektronische assemblages of bedieningselementen in de auto worden echter vaak nog relais genoemd. Bij Motointegrator vindt u zowel de klassieke elektromechanische relais als moderne elektronische controle-units voor elke denkbare functie: brandstofpomprelais, knipperlichtrelais, EGR-relais, gloeitijd- of verlichtingsrelais, intervalrelais voor de ruitenwisser, regensensorrelais, relais voor claxon, starterrelais, relais voor de centrale vergrendeling, relais voor de startonderbreker, universele relais en nog veel meer! Gebruik gewoon de zoekfunctie van de winkel om gemakkelijk het juiste reserveonderdeel te vinden.

Zelf een relais in uw auto vervangen

Als u zelf een relais in uw auto wilt vervangen, kunt u het beste de handleiding van de fabrikant raadplegen voor de exacte plaats waar het moet worden geïnstalleerd. Er is vaak een kastje in de motorruimte of bij het stuurwiel waar de relais te vinden zijn. Voor de zekerheid moet u de accu loskoppelen voordat u een defect relais vervangt, om te voorkomen dat de accu ontlaadt. Als u er zeker van bent dat het geïdentificeerde relais het probleem veroorzaakt, kunt u het gewoonlijk vrij gemakkelijk uit zijn ligplaats trekken en een nieuw relais aansluiten. Daarna kunt u de accu gewoon weer aansluiten.

Koop relais goedkoop online bij Motointegrator

Welk soort relais of regeleenheid u ook nodig heeft, in de online winkel van Motointegrator vindt u snel en eenvoudig precies het juiste relais of regeleenheid. Kies uit talrijke, hoogwaardige producten van bekende fabrikanten zoals Bosch, Torpan, Huco, Hella en nog veel meer en krijg uw benodigde reserveonderdeel binnen een paar dagen gemakkelijk thuis bezorgd!

Top producten categorie Relais

Plaatsingscriteria

Structuur en werkingsprincipe van relais

Relais zijn belangrijke kleine hulpmiddelen om specifiek gedefinieerde elektrische circuits mogelijk te maken. Voor bijna elk circuit in het boordnet is een relais vereist.

Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende relais. Allereerst hebben de elektrische schilcomponenten een stuurcircuit en een werkgroep. Het belangrijkste technische verschil zijn normaal gesloten en normaal open relais. De eerstgenoemde componenten openen een elektrisch circuit zodra er spanning op staat. Normaal geopende relais sluiten daarentegen een circuit zodat er stroom kan vloeien. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de mistlampen alleen stroom krijgen als minimaal het dimlicht is ingeschakeld. Het dimlicht, dat niet wordt uitgeschakeld maar uitgaat zodra het contact wordt uitgeschakeld, werkt ook via een relais.

Wat zijn de oorzaken van fouten bij het uitvallen van voertuigrelais?

Hiervoor bevindt zich een spoel in de component. Dit werkt volgens het principe van een elektromagneet. Afhankelijk van of het een normaal open of een normaal gesloten contact is, wordt een anker magnetisch aangetrokken en opent of sluit daardoor een elektrisch contact. Als het schakelrelais defect is, kan het werkcircuit niet worden geopend of gesloten. Als bijvoorbeeld het circuit van de ruitenlwisser het niet meer doet, zou het niet meer sluiten als het een sluitrelais was. De ruitenwisser werkt mogelijk niet. Als het een normaal gesloten relais was (bijvoorbeeld), zou de ruitenwisser normaal en zonder onderbreking werken, aangezien het circuit niet onderbroken is.

Hoe test u een auto relais?

Het testen van een schakelrelais is relatief eenvoudig. Hiervoor is een ohmmeter nodig en via een batterij wordt spanning op het stuurcircuit gezet. Afhankelijk van of het een normaal open of een normaal gesloten contact is, wordt de weerstand in ohm gemeten op het werkende circuit. Een eerste controle van het voertuig kan echter ook worden uitgevoerd door simpelweg het betreffende circuit te bedienen. Want bij bediening is er een "klak" te horen op het schakelrelais. Als de leidingen vrij toegankelijk zijn (bij de klemmen), kan de inkomende spanning ook direct op het relais worden gemeten. Maar de weerstand in ohm kan ook direct worden gemeten en gecontroleerd.

Hoe kunt u het stroomverbruik van het voertuig regelen?

Oudere voertuigen kunnen vaak last hebben van acculekkage als gevolg van stroomlekkage. Er kan dan een accu-isolatierelais tussen worden geplaatst. Zodra de contactsleutel naar de "Uit" -stand wordt gedraaid, schakelt het relais en onderbreekt het circuit. Als het contact wordt ingeschakeld, sluit ook het schakelrelais. Hiervoor wordt het stuurcircuit op de startstroom aangesloten.

Het gebruik van een accu-uitschakelrelais in moderne voertuigen kan echter pas vanaf midden jaren negentig in beperkte mate worden toegepast. Het gebruik van een dergelijk onderbrekingsrelais staat gelijk aan het loskoppelen van de accu. Vooral voertuigen met elektronische componenten moeten dan worden "ingesteld", bijvoorbeeld door de raamopeners en het schuifdak te openen en te sluiten voordat de motor voor de eerste keer wordt gestart en / of de besturing volledig van links naar rechts te draaien (stuurhoeksensoren). Voordat u dergelijke relais gaat gebruiken, moet u bij de voertuigfabrikant nagaan waar u op moet letten bij het loskoppelen van de accu of het onderbreken van het circuit.

Welk schakelrelais is het juiste?

Relais zijn gestandaardiseerd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De relaissokkel bepaalt welk relais nodig is. Er zijn hier verschillen. De juiste relaisgrootte vindt u in een bijbehorende tabel. Daarnaast zijn de opgegeven vermogens (op het relais) doorslaggevend, daarna natuurlijk het aantal beschikbare klemmen.