Best een dilemma, wat kun je allemaal doen? Je kunt kiezen voor een bril; een leuk en hip montuurtje. Lenzen; lekker onopvallend niemand die het ziet. Of je ogen laten laseren; nog fijner want daarna heb je er geen omkijken meer naar. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende opties? We zetten wat dingen op en rij.
(bijna) niemand ontspringt de dans
Ruim 60 procent van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Vooral op oudere leeftijd ontspringt bijna niemand de dans. Vanaf 40 jaar vermindert namelijk de elasticiteit van je ooglens. Dat betekent dat je je steeds minder goed kunt instellen op voorwerpen dichtbij. Om toch goed op korte afstand te kunnen blijven kijken, heb je dan een hulpmiddel nodig.
Het begint vaak met een computerbril voor op kantoor, een leesbril om de krant te lezen en voor je het weet loop je de hele dag te zoeken naar je bril omdat je niet meer zonder kunt. Ogen laseren kan daarin een oplossing zijn.
De ontwikkeling van brillen gaat hard. Er komen steeds meer geavanceerde modellen met multifocale glazen op de markt. Handig, want dan kun je zowel dichtbij als veraf goed zien met één en dezelfde bril. Eenvoudigere modellen beginnen bij € 100,- en dat loopt op tot boven de € 1000,- voor extra eigenschappen zoals vocht- en uv werend en antistatische glazen.
Het voordeel van een bril is dat er niets in je oog gebeurt en je geen operatie nodig hebt. Een bril is een los accessoire, je kiest er een die je mooi vindt en je gebruikt het alleen als je het nodig hebt. Een nadeel is tegelijkertijd dat het los is, dat je het kwijt kunt raken of kapot kan gaan.
Net zoals brillen zijn contactlenzen er in gewone en multifocale varianten. Bij multifocale lenzen is in het midden voor de pupil een leessterkte ingebouwd. Dat heeft als voordeel dat je geen extra leesbril nodig hebt, naast je gewone lenzen. De beide delen lopen in elkaar over en dat wordt door de meeste mensen als erg prettig ervaren.
Verder zijn er ook nachtlenzen. Die zijn bedoeld voor mensen met een minsterkte, bijziendheid dus. Nachtlenzen brengen 's nachts het hoornvlies in de juiste vorm,