RedactieLeestijd: 2 minuten

Je kelder zelf waterdicht maken. Bespaar in 4 stappen

Een kelder is reuze handig als opbergplaats voor levensmiddelen en spullen. Maar als het hard regent kan het zijn dat de kelder onderloopt. Je kelder waterdicht maken is dé manier om dat te voorkomen. Hiermee zorg je er ook voor dat de kelder droog is zodat er geen schimmel ontstaat. Als je een beetje handig bent dan kun je dat ook prima zelf doen. Vooral oudere woningen hebben vaak te maken met een kelder die niet waterdicht is met alle gevolgen van dien. 

Stap 1: Muren waterdicht maken

Voor het waterdicht maken van de betonnen muren van een kelder kun je Permacon gebruiken. Dit middel wordt op de muren gesmeerd waarna het in het beton trekt. De muren worden op deze manier water- en vochtdicht. Als er nu na zware regen veel water onder het huis terechtkomt is de kans vrijwel uitgesloten dat het vocht de kelder nog kan binnendringen. 


Stap 2: Drainage aanbrengen

Als het risico op veel water onder de woning groot is dan kun je drainage aan (laten) brengen. Hiermee wordt overtollig grondwater op een natuurlijke manier afgevoerd zodat het niet je kelder kan binnendringen. 


Stap 3: Goede ventilatie voor minder vocht

In een kelder zitten doorgaans geen ramen die open kunnen om te luchten. Daardoor is deze ruimte gevoelig voor vocht. Een ventilatiesysteem kan dan uitkomst bieden. Door goed te ventileren krijgen vocht en daardoor ook schimmels minder kans. Zeker als je in je kelder levensmiddelen bewaart is het natuurlijk wel zo prettig als deze veilig kunnen worden opgeborgen en niet ten prooi vallen aan vocht. 


Stap 4: Muurinjecties

Als het afsmeren van de betonnen muren van de kelder niet voldoende soelaas biedt dan kunnen er ook nog zogenaamde muurinjecties worden toegepast. Daarbij wordt er speciale vloeistof in de muren gespoten die ervoor zorgt dat ze nog beter vochtwerend worden. Op deze manier is de kans op een vochtige kelder meteen een stuk kleiner.


De kosten voor het waterdicht maken van de kelder

Als je het waterdicht maken van de kelder zelf kunt doen dan bespaar je natuurlijk flink op de kosten. Goede materialen voor deze klus kun je nu ook heel gemakkelijk online bestellen en thuis laten bezorgen. Het is daarbij belangrijk dat je goed berekent om hoeveel vierkante meter het gaat. Op die manier is er niet het risico dat je te weinig materiaal bestelt. 


Meer nieuws

Blijf op de hoogte.
15.777.969producten
239.365merken
1.058winkels